Logo Villa pinedo small
Logo Villa pinedo small
Gedachten en gevoelens

Schrijf je eigen brief

DOOR : BREGJE & MAAIKE | FOTO: BEELDBANK VILLA PINEDO

0

Geplaatst op: 25-07-2023

Hey jij! Wat stoer dat jij een brief wil gaan schrijven. Een brief kan je helpen om jouw gevoelens of gedachten op een andere manier met iemand te delen. Want soms zou je graag iets tegen iemand zeggen, maar vind je het spannend om dit te doen. Dan kan het opschrijven van wat je wil zeggen heel fijn zijn. Je hebt dan namelijk alle tijd om daar rustig over na te denken.

En heb je een brief geschreven? Dan kan je daarna helemaal zelf beslissen wat je met de brief doet. Je kan de brief gelijk versturen. Maar misschien vind je het alleen al heel fijn om je gedachten op papier te zetten. Het kan ook fijn zijn om de brief erbij te pakken tijdens een gesprek. Je kan de brief ook bewaren voor een ander moment, weggooien of in stukjes scheuren. Wat je ook kiest, dat is helemaal aan jou.

Om je op weg te helpen met het schrijven, geven wij je wat tips. Wij hebben zelf ook weleens een brief aan iemand geschreven, bijvoorbeeld aan één van onze ouders, en weten dat dit soms best lastig kan zijn. Want hoe begin je de brief? En wat schrijf je precies op? Onze 10 tips helpen je vast een beetje op weg!

Tips voor het schrijven van jouw brief:

  1. Ten eerste, dit is JOUW brief. Er is dus geen goed of fout.
  2. Vertel waarom je deze brief schrijft: wat wil je delen of bespreken? Dit kunnen angsten, zorgen of andere emoties zijn die je met de ander wilt delen.
  3. Schrijf de brief vanuit jouw eigen gevoel, een voorbeeld is: “Ik voel me verdrietig als je weinig tijd met mij doorbrengt” of “Ik voel me eenzaam als jullie ruzie maken”. Soms helpt het om de zin met ‘ik’ te beginnen.
  4. Geef voorbeelden! Beschrijf op welke momenten jij je zo voelt.
  5. Alles wat je voelt is oké. Het is normaal om je een beetje zenuwachtig te voelen bij het delen van moeilijke gevoelens. Wees niet streng voor jezelf en als het even niet lukt, kan je er ook op een ander moment mee verdergaan.
  6. Herschrijf de brief zo vaak als je wilt. De meeste dingen gaan niet in één keer goed. Neem de tijd om de brief een aantal keer door te lezen en aan te passen als je dat wil.
  7. Verstuur de brief alleen als je er klaar voor bent en je dit zelf wil. Het is oké als je de brief toch niet deelt of als je er wat tijd voor neemt voordat je de brief met de ander deelt.
  8. Inspiratie nodig? Je kan onze brieven hier lezen.
  9. Wat wij hebben gemerkt tijdens het schrijven van een brief, is dat we soms al bezig kunnen zijn met hoe de ander gaat reageren op de brief. Probeer dat helemaal los te laten. Dit is namelijk jouw moment om te zeggen wat je écht voelt.
  10. Je kan de brief afsluiten met een vraag aan de ander. Dit kan een vraag om steun zijn, maar je kan ook om hulp of een luisterend oor vragen. Soms kan alleen een beetje begrip van de ander ook al genoeg zijn. Geef je wensen hierin aan, dan weet de ander wat hij terug kan doen.

Wij wensen je heel veel succes met het schrijven van je brief. Wil je er nog even met iemand over kletsen of nog meer tips? Vraag dan hier een Online-Buddy aan.

Liefs van alle jongeren van Villa Pinedo -X-

Reacties (0)

📄 Laat een reactie achter!

Herken jij je in dit verhaal, heb je een goeie tip of wil je iets delen? We horen het graag!

Relevante blogs of vlogs

Aan alle leraren en leraressen
Mijn oudersOp school helpen gescheiden ouders aandacht basisschool school steunenleraren leraressen docenten ib-er klas groep 8 groep 7 luisteren

📖 Aan alle leraren en leraressen

De jongeren van Villa Pinedo schreven deze brief aan docenten waarin zij aangeven wat zij fijn hadden gevonden op school tijdens de scheiding van hun ouders en hoe hun leraar of lerares had kunnen helpen. Wil jij dit ook aan jouw docent laten weten? Geef dan deze brief.

Bekijk brief