Logo Villa pinedo small
Logo Villa pinedo small

Gescheiden ouders, wat nu?!

Als je ouders uit elkaar gaan, komt er veel op je af. Je kan van alles voelen, elkaar afwisselend of allemaal tegelijk. Misschien heb je ook wel vragen. Logisch, die hadden wij ook! Op deze pagina hebben we alles voor je verzameld wat je moet weten als je ouders gaan scheiden.

Handig om te weten als je ouders uit elkaar gaan

Hieronder staan 4 belangrijke links die jou kunnen helpen bij de scheiding van je ouders. Je hoeft 't namelijk niet alleen te doen!

image

Ouder-Kind Contract

Na de scheiding verandert er veel. Het is daarom fijn om goede afspraken te maken over wat voor jou belangrijk is, zodat jij weet waar je aan toe bent. Bijvoorbeeld dat ze geen ruzie maken waar jij bij bent of negatief over elkaar praten.

image

Waar kan jij terecht?

Misschien heb je naast de scheiding ook last van andere dingen, zoals sombere gedachten, eetproblemen of een onveilig gevoel thuis. Speciaal voor jou hebben we een lijst gemaakt waar je (nog meer) terecht kan!

image

Buddy in een boek

Ons boek 'Je hoeft 't niet alleen te doen' is een Buddy in boekvorm, waarin je verhalen van kinderen met gescheiden ouders leest. Je wordt meegenomen in hoe zij deze achtbaan hebben doorlopen én er sterker uit zijn gekomen.

image

Scheidwoordenboek

Als je ouders uit elkaar gaan, kom je waarschijnlijk veel woorden tegen die je niet kent. Daarom hebben wij dit SCHEIDwoordenboek voor jou gemaakt! Hierin staan al die moeilijke woorden duidelijk uitgelegd. Wel zo fijn!

Een boodschap voor jou, van andere kinderen met gescheiden ouders

Onze jongeren hebben een hoop wijze raad, speciaal voor jou! Ze delen wat hun heeft geholpen, vertellen hoe belangrijk het is om te praten over je gevoelens en geven een inkijkje in hun ervaring met gescheiden ouders.

Celeste's tip aan jou!

Lars over zijn scheidervaring!

Dagmars boodschap voor jou!

Meest gestelde vragen

Mijn ouders hebben net verteld dat ze gaan scheiden. Wat gaat er nu gebeuren?

Als je ouders op het punt staan om te gaan scheiden, dan moeten je ouders veel dingen regelen. Ze moeten bijvoorbeeld bepalen wie er in het huis blijft wonen of dat het huis verkocht moet worden. Ook moeten je ouders afspraken maken over wanneer jij bij welke ouder bent en hoe ze de vakanties gaan verdelen.

Sommige ouders komen daar zelf uit, anderen krijgen hulp van een mediator of advocaat en moeten dan langs de rechter die beslist wat er gaat gebeuren.

Voor jou betekent dit veel veranderingen. En dat kan soms best wel veel zijn. Want naast alles wat gaat veranderen en waar je weer aan moet wennen, kan het ook veel verschillende gevoelens met zich meebrengen. Verdriet, boosheid, schuld of opluchting, het kan allemaal. Ook tegelijk. Het is belangrijk om te onthouden dat je niet de enige bent die dit meemaakt en dat het oké is om erover te praten en hulp te zoeken als je dat nodig hebt.

Mijn ouders gaan scheiden. Wat kan ik doen?

  1. Praat erover! Laat je ouders weten hoe je je voelt en wat je nodig hebt.
  2. Zoek steun! Praat met vrienden, familieleden of iemand anders die je vertrouwt. Of app erover met een Online-Buddy van Villa Pinedo: App met een buddy | Villa Pinedo
  3. Focus op wat goed gaat! Probeer te focussen op wat goed gaat en wat hetzelfde zal blijven. Of wat fijne veranderingen zijn, bijvoorbeeld dat een van je ouders in hetzelfde huis blijft wonen of dat je bijvoorbeeld op dezelfde school of sportclub kan blijven.
  4. Stel vragen! Vraag je ouders om duidelijkheid als je iets niet begrijpt over de veranderingen die gaan plaatsvinden. En laat hen weten wat jij fijn vindt of graag zou willen.

Hoe kan je het beste wennen aan de nieuwe situatie?

Het kan best lastig zijn om te wennen aan de veranderingen na de scheiding. Misschien ga je een van je ouders minder zien dan voor de scheiding, of moet je verhuizen en van school veranderen. Het is belangrijk om hier met je ouders (of iemand anders met wie je dat fijn vindt) over te praten. Praten lucht op en zorgt ervoor dat je je gevoelens niet opkropt.

Daarnaast zorgt het er ook voor dat je zelf beter gaat begrijpen waar jij behoefte aan hebt, om zo goed mogelijk te kunnen wennen aan de nieuwe situatie. Bijvoorbeeld wat meer tijd tussen grote veranderingen of ook te focussen op wat hetzelfde blijft. Als je weet wat je nodig hebt, kan je dat ook beter aangeven bij je ouders en kunnen zij meer rekening houden met wat jij fijn vindt.

Ik wil met iemand praten over de scheiding van mijn ouders, waar kan dat?

Met iemand praten over de scheiding van je ouders kan je het gevoel geven dat je minder alleen bent en het kan opluchten. Het is fijn om met iemand te praten die je vertrouwt en die neutraal is, dus niet aan de kant van een van je ouders staat en die jou écht begrijpt. Denk aan een goede vriend of vriendin, een juf of meester, de moeder van je beste vriend(in) of iemand anders.

Als je niemand in je omgeving hebt, kan je ook met een Online-Buddy van Villa Pinedo praten via de speciale MyBuddy-app. Een Online-Buddy is ietsje ouder dan jij (tussen de 18 en 30 jaar) en heeft ook gescheiden ouders. Die begrijpt dus precies wat jij doormaakt en luistert graag naar jou. Ook hebben ze veel tips en advies uit hun eigen ervaring met gescheiden ouders!

Waarom gaan mijn ouders scheiden?

Ouders kunnen uit elkaar gaan om veel verschillende redenen. Het is goed om te weten dat de scheiding nooit door jou komt, dit is een beslissing van jouw ouders. Het ligt dus in ieder geval niet aan jou en is niet jouw schuld.

Gaan mijn ouders ooit weer bij elkaar komen?

Veel kinderen hopen (stiekem) dat hun ouders misschien weer bij elkaar komen. In veel gevallen gebeurt dit niet. Als het voor jou onduidelijk is, kan je het aan je ouders vragen of met ze bespreken. Of met iemand in je omgeving die je vertrouwt en je ouders kent. Dat kan ervoor zorgen dat het allemaal wat duidelijker wordt.

Hoe vertel ik mijn vrienden over de scheiding van mijn ouders?

Als je je vrienden wilt vertellen dat je ouders uit elkaar gaan, kan je hieraan denken:

  1. Kies een fijn moment voor jou: bijvoorbeeld in een rustige omgeving en denk na over aan hoeveel mensen je het tegelijk je wil vertellen. Aan iedereen tegelijk, in een kleiner groepje of 1-op-1. Wat jij fijn vindt!
  2. Bereid voor wat je wil vertellen: je kan meteen beginnen met het nieuws dat je ouders uit elkaar gaan. Je kan ook vertellen wat het met jou vanbinnen doet en hoe je je erover voelt. Deel alleen wat jij fijn vindt om te delen!
  3. Geef aan wat je van hen nodig hebt: je kan bijvoorbeeld vragen of ze er voor je kunnen zijn door er soms even naar te vragen en naar je te luisteren. Of dat ze leuke dingen met je willen doen ter afleiding. Je kan bijvoorbeeld zeggen: “Ik zou het fijn vinden als jullie er voor me kunnen zijn en soms naar me willen luisteren als ik het even moeilijk heb.”
  4. Bereid je voor op hun reactie en vragen: het is te verwachten dat je vrienden het heel verdrietig voor je vinden en misschien wel vragen hebben over de situatie of wat ze voor je kunnen doen. Bedenk van tevoren wat jij fijn vindt op dat moment en geef dat aan. Zo kom je niet voor verrassingen te staan.
  5. Geef je grenzen aan: het is helemaal oké als je er op dat moment niet over wil doorpraten. Of als je niet alles met ze wil bespreken. Geef duidelijk aan wat jouw grenzen zijn.

Ik heb een brief van de Rechtbank gekregen, wat moet ik nu doen?

Als je ouders op het punt staan om te gaan scheiden, dan moet er veel geregeld worden. Ze moeten bijvoorbeeld bepalen wie er in het huis blijft wonen of misschien wordt het huis verkocht en gaan allebei je ouders in een nieuw huis wonen. Ook moeten ze afspraken maken over de omgangsregeling. Dat betekent dat je ouders moeten bepalen wanneer je bij je vader bent en wanneer je bij je moeder bent.

Je krijgt de kans om mee te praten over de scheiding, maar de rechter zal altijd beslissen.

Als je ouders getrouwd zijn geweest en gaan scheiden, dan krijg je vanaf 12 jaar (tot 18 jaar oud) een uitnodiging van de rechtbank (een oproepbrief) om te komen praten met de kinderrechter over de scheiding. Kinderen vanaf 12 jaar oud hebben het recht om gehoord te worden, ook wel het hoorrecht. Dit betekent dat je door de rechter wordt uitgenodigd voor een kindgesprek. De rechter kan je ook uitnodigen als je onder de 12 jaar bent. De rechter is hier alleen niet toe verplicht. In het kindgesprek zal de rechter om jouw mening over de scheiding vragen. De rechter moet in dit gesprek luisteren naar je mening over de scheiding. In de beslissing van de kinderrechter wordt rekening gehouden met jouw mening! Let op: dit betekent niet dat jouw mening ook het antwoord gaat zijn van de kinderrechter.

Op onze speciale pagina over rechten, vind je alles over jouw hoorrecht en wat je kan verwachten!

Moet ik kiezen bij wie ik ga wonen?

Jij hoeft tot je 18e nooit te kiezen waar je wil wonen, als je dat niet wil. Je kan natuurlijk wel meedenken en aangeven wat jij fijn zou vinden. Sommige kinderen vinden het fijn als hun ouders dat voor ze beslissen, anderen willen graag zelf bedenken hoe hun week eruit ziet.

Als je het niet goed weet, is het fijn om hier met iemand over te praten die met je mee kan denken. Misschien juist iemand anders dan je ouders. Het is belangrijk dat je ouders naar jou luisteren. Als ze dat niet of te weinig doen, kan je daar hulp bij vragen aan iemand in je omgeving.

Kan ik mijn ouders evenveel (blijven) zien?

Hoe vaak je je ouders gaat zien en hoe je week wordt ingedeeld, spreken je ouders met elkaar af in het ouderschapsplan. Als ze dat ouderschapsplan gaan maken, moeten ze aan jou vragen wat jij fijn zou vinden. Zo kunnen jullie samen een regeling vinden die voor iedereen prettig is. Voor sommige kinderen betekent dat dat je de ene ouder (iets) minder ziet dan de ander.

Weet dat je altijd kan aangeven aan je ouders als je hier toch weer iets in wil veranderen. Bijvoorbeeld als je wat ouder wordt en je leven er anders uit gaat zien.

Wat is een ouderschapsplan?

Als je ouders gaan scheiden, willen ze er voor zorgen dat jij nog steeds goed verzorgd wordt en gelukkig bent. Daarom maken ze samen een plan met afspraken over hoe ze voor jou gaan zorgen. Dat heet een ouderschapsplan. In een ouderschapsplan staat bijvoorbeeld wanneer jij bij welke ouder bent, wie jou naar school brengt en weer ophaalt, of hoe je ouders samen beslissingen maken over belangrijke dingen over jou. Wat er in het ouderschapsplan wordt afgesproken kan in overleg met allebei de ouders en jou altijd weer worden aangepast.

Kom je nog meer moeilijke woorden tegen en wil je weten wat ze betekenen? Kijk dan in het SCHEIDwoordenboek!

Wat kan ik doen als ik één van mijn ouders meer, minder of niet meer wil zien?

Het kan voorkomen dat je misschien één van je ouders iets minder of juist meer zien. Ook kan het zijn dat je één van je ouders (even) helemaal niet meer wil zien. Misschien wil je wel een andere omgangsregeling, omdat je het geen fijne regeling vindt. Elk kind op de wereld heeft recht op contact met beide ouders. Maar een recht = geen plicht. Dus je bent niet verplicht tot contact. En vergeet niet dat je ook altijd weer terug mag komen op wat je nu graag wil. Het kan altijd weer veranderen en ook dan heb je weer het recht om dat te uiten en dat je ouders naar jou luisteren.

Wat kan je dan doen?

  1. Bespreek het met iemand die je vertrouwt: diegene kan jou helpen met het bespreekbaar maken van je wensen aan je ouders. Bijvoorbeeld een opa of oma, leraar of psycholoog (als je die hebt). Als je er van te voren met iemand over praat kan je zelf ook beter begrijpen waarom je iets wil en kan je het daardoor ook beter aan je ouders uitleggen.
  2. Vertel het tegen je ouders: het kan best wel moeilijk zijn om jouw wensen te vertellen aan je ouders. Misschien voel je je schuldig of verdrietig over deze wensen. Weet dat je altijd tegen je ouders mag zeggen wat jij het liefst zou willen dat dat jouw recht. Als je het uit kan je er samen over in gesprek.
  3. Schrijf een brief! Als je het moeilijk vindt om met je ouders te bespreken (logisch!), kan je ook een brief schrijven aan je ouders of aan de Kinderrechter met jouw wens. Op deze site staat meer informatie over wat je bijvoorbeeld in de brief kan zetten en waar je het naar toe kan sturen.