Logo Villa pinedo small
Logo Villa pinedo small

Ze praten negatief over elkaar

Anoniempje, 12 jaar

Familie(Geen) contact
Ik heb vaak ruzie met mijn moeder en ik heb gescheiden ouders mijn moeder denk dat ze me begrijpt (ik heb ADHD) maar dat is niet zo. Ik heb gescheiden ouders en ze praten negatief over elkaar. Ik zeg meestal gewoon ja. Wat kan ik hieraan doen
OF

Reacties (5)

Sam

9 jaar

bijna 2 jaar geleden

Echt super stom

0

Marijn

22 jaar

bijna 2 jaar geleden

Hey Anoniempje, goed dat je je vraag stelt op dit forum! Wat naar dat je vaak ruzie hebt met je moeder en dat het voelt alsof ze je niet begrijpt. Ik kan me voorstellen dat dat enorm frustrerend is! Toen ik zo oud was als jij had ik ook vaak ruzie met mijn moeder, vooral als ik bij mijn vader was geweest. Mijn moeder kon soms ook doen alsof ze mij begreep, maar voor mij voelde dat niet zo. Ik vond dat heel irritant en voelde me soms erg alleen daardoor. Heb jij dat ook?

Ik heb toen met mijn moeder gepraat en uitgelegd hoe het voor mij voelde als we ruzie hadden, en dat ik eigenlijk helemaal geen ruzie met haar wilde maken. Ook heb ik gezegd dat het mij alleen maar bozer of meer verdrietig maakte als zij deed alsof ze mij begreep (terwijl dat niet zo was). Ik vond het best moeilijk om dit tegen mijn moeder te zeggen, maar uiteindelijk heeft het heel erg geholpen! We vonden het allebei niet leuk om ruzie te maken, en na het gesprek begreep ze mij veel beter (nu echt :)). Heb jij het hier al een keertje met je moeder over gehad? Als je het spannend vindt om er met haar over te praten, kan je ook eerst opschrijven wat je wilt zeggen en dat laten lezen aan haar.

En dat je ouders negatief over elkaar praten is echt niet leuk. Ik snap heel goed dat je meestal gewoon ja zegt daarop, dat deed ik ook omdat ik niet tegen ze in wilde gaan. Maar het is helemaal niet fijn om die negatieve dingen te horen over je ouders. Ik heb toen met allebei mijn ouders afgesproken dat ze niks negatiefs over de ander mochten zeggen als ik erbij was. Zou jij ook zo’n regel kunnen instellen samen met je vader en moeder?

Ik hoop dat je hier wat aan hebt! Weet in ieder geval dat je niet alleen bent❤️.Als je hier verder over wilt praten kun je altijd een buddy aanvragen via de website van Villa Pinedo: https://www.villapinedo.nl/ik-wil-een-buddy/. 

0

Enza

22 jaar

bijna 2 jaar geleden

Hi Anoniempje, Wat goed dat je deze vraag durft te stellen op het forum en wat naar om te lezen dat je ouders zo over elkaar praten en je je niet begrepen voelt.

Ik ben een 1eiige tweeling en mijn tweelingzus heeft ook ADHD. Wij zijn samen heel close en ik zie dus vaak van heel dichtbij wat voor een impact dat heeft op haar leven. Mijn moeder heeft zelf geen ADHD en die vind het soms ook een beetje moeilijk te begrijpen. Die snapt dan niet zo goed dat mijn zus soms een beetje ongeduldig is, overprikkeld raakt of moeite heeft met op tijd komen. Samen hebben we daar veel handige trucjes op bedacht. Zo help ik haar af en toe herinneren dat we haast hebben of help ik haar een handje als ze moeite heeft met bijvoorbeeld het inpakken van haar tas. Ook hebben we een signaal afgesproken als ze overprikkeld raakt en alles een beetje te veel wordt. Dan neem ik haar even apart en geef ik haar een paar minuutjes om rustig bij te komen tot alle prikkels weer weg zijn. Misschien is dit ook een goede oplossing voor jou! Ik raad je aan om het er met je moeder over te hebben, dan kun je aan haar uitleggen waar je tegenaan loopt met je ADHD en wat zij kan doen om je te helpen. Spreek een signaal af of een codewoord als je even vast loopt en je bijvoorbeeld gewoon even een knuffel nodig hebt of juist met rust gelaten wil worden. Het is voor sommige mensen zonder ADHD wat lastig te begrijpen, maar op deze manier kan ze zich misschien wat beter inleven en weet ze hoe ze je kan helpen, want dat wil ze vast heel graag!

Wat vervelend dat je ouders zo gemeen over elkaar praten. Ik kan me heel goed voorstellen dat dat je geen fijn gevoel geeft! Mijn ouders zeggen ook wel eens gemene dingen over elkaar en dat doet me soms best wel een beetje pijn! Ik zeg dan wel is tegen ze dat ik liever niet heb dat ze zo onaardig doen en vraag dan of ze hun gemene opmerkingen voor zich willen houden of met hun vrienden willen delen, in ieder geval niet met mij! Zou je tegen ze durfen zeggen dat je het helemaal niet fijn vindt als ze dat doen? Dat je papa en mama allebei heel lief vindt en dat je het niet leuk vindt om te moeten horen dat ze zulke stomme dingen over elkaar zeggen. Dat het je soms misschien zelfs wel een beetje kwetst (als je net als mijn zus iets meer op 1 van de ouders lijkt door gedeelde ADHD ;) ) en je je dan stiekem ook een beetje afgekeurd voelt. Op die manier kunnen ze beide iets meer rekening met jou en jouw gevoelens houden.

Ik hoop dat je wat aan deze tips zal hebben! Heel veel succes, anoniempje :)

Veel liefs, Enza

0

Chenna

23 jaar

bijna 2 jaar geleden

Hey jij

Wat moedig dat je je vraag op dit forum stelt. Wat stom dat jullie vaak ruzie hebben.

Moeders hebben het beste met ons voor maar zitten er ook weleens naast. Toen ik jonger was voelde ik me ook vaak niet begrepen. Ik moet eerlijk zeggen dat het me nu pas lukt om hierover te praten met mijn moeder. Wat doe je nu als je ruzie hebt met je moeder?

Ouders die negatief over elkaar praten, dat is niet leuk en jij hoort er niet de dupe van te zijn. Zou je durven zeggen dat je het niet fijn vind dat je ouders dit doen?

Als je het fijn vind om tips te krijgen of eventjes wilt luchten. Weet ook dat je altijd welkom bent om gebruik maken van de buddy optie!

Veel liefs Chenna

0

Bibi

12 jaar

bijna 2 jaar geleden

Heyy jij echt knap dat je dit aangeeft. Je mag altijd gewoon weg lopen. Je ouders snappen het echt wel dat ze niet negatief over elkaar mogen praten waar jij bij bent. wist je dat dat ook niet een mag van de rechter. Maar toch doen ze het, ander kan je altijd emmer een buddy praten ik hoop dat het werkt suc6 xxx bibi

0

respond to letter