Logo Villa pinedo small
Logo Villa pinedo small

Volledig bij moeder wonen

Guusje, 10 jaar

Rechten
Hallo, Ik ben guusje en ik ben 10 jaar. Mijn ouders zijn nu 5 jaar gescheiden en er is co-ouderschap. Ik ben evenveel bij mijn vader als bij mijn moeder. Nu wil ik volledig bij mijn moeder gaan wonen. Dit heb ik verteld tegen mijn vader maar die wil dit niet en gaat daar ook niet aan mee werken. Ik weet dat ik 10 jaar ben maar mijn besluit staat echt vast. Weet iemand welke stappen ik nu kan nemen? Zodat ik verder kan om dit te regelen. Hopelijk weet iemand wat ik wel kan doen en misschien is er iemand die ook in zo een situatie zit. Ik hoop echt dat iemand reageert. Groetjes, Guusje
OF

Reacties (3)

Quinty

24 jaar

meer dan 3 jaar geleden

Hoi lieve Guusje, 

Wat goed dat je je vraag stelt! Ik begrijp dat je hiermee zit, maar ik vind het superstoer dat je al met je vader gepraat hebt over wat je wil!  Ik ga proberen je zo goed mogelijk te helpen, met behulp van mijn eigen ervaring. 

Toen ik iets ouders was dan jij, wilde ik ook volledig bij mijn moeder gaan wonen. Mijn ouders hadden ook co-ouderschap en ik was om het weekend bij mijn vader.  Mijn vader was het er eerst ook niet mee eens dat ik volledig bij mijn moeder wilde wonen.  We zijn toen gaan praten en ik heb hem uitgelegd waarom ik niet meer wilde komen en toen begreep mijn vader het wel. Hij wilde wel dat ik nog met hem mee ging naar opa en oma en dat ik af en toe met hem zou gaan lunchen. 

Misschien dat jij ook zoiets kan doen. Je zou nog een keer met je vader in gesprek kunnen gaan en hem precies uitleggen waarom je volledig bij je moeder wil wonen (als je dat nog niet gedaan had). Als het je lukt, kun je misschien ook aan hem vragen, waarom hij niet wil dat je niet meer voor de helft bij hem gaat wonen. Dan kun je hem misschien gerust stellen, bijvoorbeeld als hij bang is om jou kwijt te raken.  En als je dat zelf ook wil, zou je ook nog kunnen voorstellen om bijvoorbeeld een keer in de zoveel tijd met hem te gaan lunchen of een stuk te gaan lopen. Zo kun je laten zien dat je hem zeker nog wel wil zien, maar niet meer bij hem wil wonen. 

Officieel mag je op jouw leeftijd nog niet kiezen bij welke ouder je wil wonen, maar je hebt zeker het recht om te zeggen wat je wil! Wat je al gedaan hebt en dat is echt superknap! Vergeet dat niet! 

Ik hoop dat je wat aan mijn berichtje hebt! Mocht je nog vragen hebben of mocht je nog een keer je verhaal kwijt willen, dan ben je altijd weer welkom hier bij Villa Pinedo! 

Sterkte en heel veel liefs,  Quinty 

0

Robin

19 jaar

meer dan 3 jaar geleden

Lieve Guusje,

Wat goed van je dat je jouw vraag stelt op dit forum! Ik vind het heel knap dat je jouw keuze hebt gemaakt en daar achter staat én dat je dit tegen je vader durft te zeggen. Ik kan snappen hoe lastig dat is, want ik heb het zelf ook gedaan. Ik woonde om de week bij mijn vader, maar ik wilde bij mijn moeder blijven wonen. Ik was alleen 17 toen ik besloot om naar mijn moeder te verhuizen, en op die leeftijd mag je zelf kiezen. Als je 10 bent helaas nog niet helemaal... Ik heb informatie gevonden op Google omdat ik je graag verder wil helpen. Ik heb de volgende dingen gevonden. Ik heb wat gegoogled voor je over jouw vraag. Ik ben de volgende dingen tegen gekomen:

  • De scheiding-wet die gaat over scheiding van ouders heeft een verdeling gemaakt in leeftijden. De mensen die de scheiding-wet hebben gemaakt, hebben bedacht dat kinderen vanaf 12 jaar oud genoeg zijn om zelf te aan te geven bij wie ze willen wonen. Dit betekent nog niet dat deze keuze het wordt, de rechter bepaald alsnog. Deze mensen hebben opgeschreven dat alle kinderen onder de 12 jaar hulp nodig hebben bij deze keuze. Daarom kun jij als 10-jarige niet zomaar kiezen bij wie je wilt wonen.
  • Sommige kinderen, zoals jij, weten heel zeker dat ze bij de andere ouder willen gaan wonen. Dan worden heel soms uitzonderingen gemaakt. Je kan een brief schrijven naar de rechter om te vragen of je bij je moeder mag gaan wonen. Dit gaat dan als volgt Dit is wat jij kan doen:
  1. Je schrijft een brief of belt naar de rechter met de vraag of hij een beslissing wil maken over bij wie jij woont (dit heet 'Informele rechtsingang').
  2. Als je goed hebt nagedacht of je dit écht wilt, kan de rechter je uitnodigen voor een gesprek.
  3. Je mag iemand meenemen naar de rechtbank, maar diegene mag niet bij het gesprek aanwezig zijn.
  4. Na het gesprek zal de rechter kijken of hij het nodig vindt om op jouw vraag in wilt gaan.
Er wordt dus niet altijd een beslissing voor je genomen, maar de rechter moetaltijd serieus kijken naar jouw vraag.

Dit is allemaal heel lastig, omdat er veel rekening moet worden gehouden met een hoop verschillende wetten en rechten. Ik kan ook snappen als dit hierboven niet helemaal duidelijk voor je is. Ik heb een lijstje met links gemaakt naar websites, zodat je het zelf (samen met een volwassene uit de buurt die je kan helpen met het begrijpen van sommige lastige stukken) nog een keer kan lezen:

Het is een lastig verhaal maar ik hoop dat het zo duidelijk is. Als je hierover vragen hebt kun je altijd een berichtje naar mij terugsturen, ik help je graag :). Ik vind het heel knap van je dat je dit durft te vragen en ik hoop dat ik je verder heb geholpen.

Je kan ook een Buddy aanvragen. Dit is een iemand tussen de 18 en 26 jaar met wie je kan chatten. De link hiervoor is: https://www.villapinedo.nl/ik-wil-een-buddy/ .

Succes en heel veel liefs, Robin

0

Jinthe

10 jaar

meer dan 3 jaar geleden

hoi Guusje ik zou als ik jouw was een dag vastzetten wanneer je met je vader en moeder gaat praten over dit. je kunt ook misschien zorgen dat je meer bij je moeder bent en minder bij je vader? maar jij bent de hoofdpersoon in dit verhaal en jouw ouders niet .

0

respond to letter