Logo Villa pinedo small
Logo Villa pinedo small

Veranderen omgangsregeling

Tygo, 16 jaar

Mijn woonsituatieRechten(Geen) contact
Ik moet dus elke dinsdag en om het weekend naar mij vader maar ik wil daar graag verandering in brengen maar me vader stemt er niet mee in en hij zegt dat ik naar de rechter zal moeten gaan om daar verandering in te kunnen brengen maar ik weet niet of dat zo is kunt u mij dat misschien vertellen?
OF

Reacties (2)

V.

24 jaar

meer dan 2 jaar geleden

Lieve Tygo,

Wat fijn dat je Villa Pinedo hebt gevonden en hier jouw vraag deelt!

Ten eerste ben ik eigenlijk heel benieuwd waarom je de omgangsregeling zou willen wijzigen? Als niks er toe zou doen... Wat zou dan voor jou de ideale omgangsregeling zijn? Ik had bijvoorbeeld een omgangsregeling waarbij mijn broertje en ik om de dag wisselde omdat mijn ouders twee straten bij elkaar vandaan woonde. Ik vond dit heel onhandig omdat ik dan elke dag mijn spullen heen en weer moest slepen (ondanks dat ze zo dichtbij woonde, kost het toch wel moeite en energie). Ik heb daarna met beide ouders afgesproken dat vrijdag, zaterdag en zondag voortaan één dag waren, waardoor ik in het weekend niet de hele tijd hoefde te wisselen. Ik weet niet hoe de band met jouw vader is en of je makkelijk met hem kan praten, maar heb je hem wel eens gevraagd waarom hij het er niet mee eens is en hoe hij het graag zou zien? Dan zou jij ook kunnen uitleggen wat voor jou een fijne regeling zou zijn. Misschien dat jullie dan toch samen tot een oplossing kunnen komen

Ten tweede is het heel vervelend als een gesprek met je vader over de omgangsregeling niet mogelijk is en hij niet meestemt in jouw wensen. Het is mogelijk om dan een brief te sturen naar de kinderrechter. Hierin kan je dan jouw (gewenste) situatie beschrijven. Dit wordt ook wel een informeel verzoek of informele rechtsingang genoemd. De kinderrechter besluit of hij/zij jouw verzoek in behandeling neemt, maar let wel op: dit hoeft hij/zij niet te doen. Als je hier meer over zou willen weten kan je eens een kijkje nemen bij de blogs van Villa Pinedo.

Ten derde de vraag of jij al een buddy hebt? Misschien vind je het fijn om over deze situatie te praten met een buddy die hetzelfde heeft meegemaakt? Deze buddy kan dan misschien ook helpen bij het opstellen van een brief aan de kinderrechter als dat uiteindelijk is wat je zou willen doen.

Ik hoop dat je een beetje iets hebt aan deze tips!

Liefs, V

0

Pleun

22 jaar

meer dan 2 jaar geleden

Hoi Tygo, Wat goed dat je ons Forum hebt gevonden en je jouw situatie deelt. Wat knap dat je tegen je vader hebt gezegd dat je het wisselen niet fijn vind. Vroeger wisselde ik ook veel tussen mijn ouders, op dinsdagavond, op donderdagochtend en ook nog eens om het weekend. Ik vond dit erg onrsutig omdat ik nooit lang op één plek was. Ik vond het wel heel fijn om allebei mijn ouders niet te hoeven missen maar toch heb ik toen ik 14 was aangegeven aan mijn ouders dat dit niet voor mij werkte. Het gaf me namelijk heel veel onrust in mijn hoofd. Na een lang gesprek met allebei mijn ouders kwamen we tot de conclusie dat we om de week gingen wisselen. Zo hadden we langer op één plek. Dat vond ik echt super fijn! Waarom wil jij verandering in het wisselen tussen je ouders? Wat zou jij het aller liefste willen? Ik zou je aanraden om tegen beide ouders uit te spreken waarom je dit niet fijn vind en hoe je het het liefst wel zou hebben!

Wat betreft de rechter, je kan op deze leeftijd (16) nog niet bepalen waar je woont. Maar je mag wel je mening geven! Je kan hier meer lezen over de rechten die je hebt!

Maar misschien vind je het wel fijn om samen met een Buddy die ongeveer hetzelfde heeft meegemaakt te kletsen hierover? Zij kunnen naar je luisteren en tips geven vanuit hun eigen ervaring! Hier kan je meer informatie vinden over het hebben van een Buddy.

Ik hoor het van je!

Liefs, Pleun

0

respond to letter