Logo Villa pinedo small
Logo Villa pinedo small

Niet zoveel contact met vader

AnoniemN, 20 jaar

Mijn oudersStiefoudersMijn woonsituatieGedachten en gevoelens(Geen) contact
Hoi! Ik heb niet zoveel contact met mijn vader. Mijn ouders zijn gescheiden en ik zie hem soms een paar uurtjes per week. Verder belt hij mij wel een paar keer per week. Mijn vader is vrij snel met zijn nieuwe vrouw getrouwd na de scheiding van mijn ouders. Bij deze bruiloft ben ik niet geweest, omdat ik dit veel te vroeg vond. Met zijn vrouw kan ik het niet heel goed vinden. Ik kom dus ook amper bij hun thuis, ook niet met feestdagen en verjaardagen. Ik woon volledig bij mijn moeder die in het dorp is blijven wonen waar wij ook voor de scheiding woonden. Mijn vader is verhuisd naar een dorp zo'n 60km verderop. Mijn moeder heeft een nieuwe vriend waar ik het wel goed mee kan vinden. Nu was de vader van haar vriend plotseling overleden en waren ik en mijn broertje ook uitgenodigd voor de uitvaart en een herdenking met de familie. Ik vond het wel zo netjes om deze uitnodiging te accepteren. Toen mijn vader hier lucht van kreeg belde hij mij en vroeg mij waarom ik daar heen ging. Toen ik zei dat ik dat wel zo netjes vond om de uitnodiging aan te nemen verweet hij mij dat ik wel vaker voor iets werd uitgenodigd en niet heen ging. Daar bedoelde hij zichzelf mee. Daarna zei hij dat het "keuzes" waren die ik maakte en hing op. Ik ben er niet perse verdrietig om, maar zit hier wel mee. Heeft iemand tips om hier mee om ge gaan of heeft iemand iets vergelijkbaars meegemaakt?
OF

Reacties (1)

Amanda

26 jaar

meer dan 1 jaar geleden

Hey!

Wat een goede vraag stel jij. Ik denk dat het voor veel kinderen (en volwassenen) van gescheiden ouders een herkenbare situatie is. Voor mij in elk geval wel als het gaat om verwijten. Mijn ouders zijn gescheiden toen ik een jaar of 2 was. Ik heb daarna altijd moeite ervaren in de band met mijn vader, waarbij ik altijd het gevoel had (en soms heb) dat het nooit goed genoeg is. Ik vind het mooi hoe jij omschrijft dat je keuzes maakt. Je maakt ook keuzes die voor jou goed zijn, dat mag ook en is denk ik ook gezond, zeker als je 20 bent. Maar het is wel jammer dat je daar dan verantwoording voor af moet leggen. Mijn vader maakt wel eens opmerkingen als: ja, ik zie of hoor je ook nooit dus ja. Terwijl hij mij bijvoorbeeld ook niet belt of appt, en als ik er ben weinig interesse toont. En hoe graag ik ook zou willen dat ik dat van mij af kon laten glijden, blijven zulke opmerkingen toch hangen. We zijn nu eenmaal kind van onze beide ouders, dus wat ouders vinden of zeggen doen toch wat met je, ook als de band minder goed of hecht is. Ik vind het zelf altijd fijn om even te 'ventileren' bij iemand die ik vertrouw, en die mij dan even helpt relativeren. Bijvoorbeeld door inzicht te geven in wat er gebeurt, en dat het niet mijn schuld is dat mijn vader zo reageert.

Ik weet niet of je er iets aan hebt, maar weet in elk geval dat je niet alleen bent, en dat het (helaas) voor velen herkenbaar zal zijn!

Geen idee of je het interessant vindt, maar loyaliteit speelt vaak een grote rol, misschien vindt je het interessant om daar wat over te weten te komen?

In elk geval heel veel succes, en hopelijk kun je er voor jezelf een weg in vinden! X

AnoniemN

20 jaar

meer dan 1 jaar geleden

Bedankt voor je reactie en je mooie woorden! Het begrip loyaliteit en loyaliteitsconflict omschrijft de situatie inderdaad goed. Ik zal er voor mijzelf een weg in moeten vinden en hoe moeilijk het ook is voor mijzelf blijven kiezen. Ik zeg altijd dat ik nooit spijt van keuzes kan hebben die op dat moment het beste voelden om te doen.

Ventileren zal ik inderdaad vaker gaan doen. Dat is wel een hele goede tip om alles even te relativeren.

Inderdaad hebben helaas veel kinderen van gescheiden ouders hier mee te maken. Ik vond nog een gedichtje op internet die mij raakte. Dus die deel ik hieronder nog even, misschien vindt iemand dit gedichtje ook heel mooi.

Fragment uit het gedicht “Fotoalbum” van Willem Wilmink.

Dat ik van mijn vader hou, doet moeder soms verdriet. En dat ik van mijn moeder hou, dat weet mijn vader niet.

Zo draag ik mijn geheimen mee, en loop van hier naar daar. Nog altijd hou ik van die twee, die hielden van elkaar.

1

respond to letter