Logo Villa pinedo small
Logo Villa pinedo small

Mag ik zelf bepalen?

Daan, 8 jaar

Rechten
Mijn ouders zijn gescheiden mag ik zelf bepalen waar ik ben?
OF

Reacties (2)

Isa

24 jaar

meer dan 2 jaar geleden

Hee Daan,

Wat goed dat je je vraag stelt hier op het forum van Villa Pinedo!

Als je ouders gaan scheiden dan moeten ze samen tot een omgangsregeling komen over wanneer je bij je vader bent en wanneer je bij je moeder bent. Jij mag dan wel aangeven waar jij graag zou willen wonen. Dus je mag papa en mama laten weten bij je wie het liefst wilt wonen, hoe je de omgangsregeling graag zou willen. Zo weten papa en mama dan hoe jij je er over voelt en kunnen ze daar rekening mee houden.

Helaas mag je als je onder de 18 jaar bent niet zelf beslissen waar je gaat wonen, deze beslissing wordt dan gemaakt door je ouders, of in sommige gevallen bijv een voogd of rechter. De voogd of rechter maken alleen deze beslissing als zij er bij betrokken zijn, meestal maken je ouders samen deze beslissing.

Vaak wordt er gedacht of soms ook gezegd dat als je 12 jaar oud bent, dat je zelf dan mag kiezen waar je gaat wonen, maar dit is (helaas) niet zo. Je mag dit pas zelf beslissen als je volwassen bent en 18 jaar oud bent.

Ik snap goed dat je zelf zou willen kiezen bij je wilt wonen, ik wilde dat ook graag toen mijn ouders uit elkaar gingen. Ik had een hele goede band met mijn moeder en wilde daar ook het liefst blijven, ook omdat ik dan bij al mijn vriendinnen kon blijven. Mijn vader ging namelijk verhuizen naar een andere stad, maar mijn broer ging met hem mee en ik wilde mijn broer ook niet missen en ook wilde ik niemand kwetsen. Ik wilde mijn moeder niet kwetsen als ik voor mijn vader zou kiezen en ik wilde mijn vader niet kiezen als ik voor mijn moeder zou kiezen. Ik vond dat zo lastig.. Uiteindelijk heb ik er toen met mijn opa en oma over gepraat en aan hun durfde ik toen wel te vertellen bij wie ik wel wilde wonen, en hebben opa en oma hierbij geholpen.

Wat ik je zou willen meegeven is, laat je ouders vooral weten bij wie jij graag wilt wonen en waarom. Het kan ook goed helpen om er met iemand over te praten, en dan vooral iemand die niet je vader of je moeder is, zodat deze persoon goed met je mee kan denken en je kan helpen.

Lieve Daan, Ik hoop dat je wat hebt aan mij tips en ervaring.

Veel succes en sterkte.

Liefs, Isa

0

Bodine

23 jaar

meer dan 2 jaar geleden

Hoi Daan! Goede vraag. Ik zie dat Isa je ook al een klein beetje verteld heeft hoe het zit. Jij mag inderdaad altijd laten weten wat jij graag wilt, maar kunt helaas nog niet zelf beslissen. Wil je hier meer over weten? Neem dan maar eens kijkje op de website van de Kinder- en Jongeren Rechtswinkel: https://kjrw.eu/.

Zij weten precies welke rechten jij hebt (-:

0

respond to letter