Logo Villa pinedo small
Logo Villa pinedo small

liever bij (stief)familie

Tommy, 14 jaar

Familie
Ik heb een probleem. Mijn ouders waren gescheiden sinds ik 4 jaar was. En sindsdien woon ik bij mijn vader, omdat mijn moeder niet voor mij kan zorgen en bij een onderzoek van Veilig Thuis werd gezegd dat het niet veilig en niet goed is om bij haar te zijn. Ook had ik geen goede band met mijn moeder. Later kreeg ik een Stiefmoeder en 2 stief zussen. Ik was toen 8 jaar. dus ik ken ze al ongeveer 6 jaar lang. En in die 6 jaar had ik veel leuke dingen gedaan en een goede band met ze opgebouwd. Zij werden voor mij mijn echte moeder en zussen, omdat ik zelf geen goede band heb met mijn echte vader, moeder en zusje. En nu na 6 jaar wilt mijn vader met mijn (stief)moeder en (stief) zussen gaan scheiden, omdat mijn zusje dat wilt, omdat mijn echte zusje mijn (stief) moeder en (stief)zusjes niet mag en ik moet met mijn vader mee. Maar om heel eerlijk te zijn wil ik liever bij mijn (stief) moeder en (stief) zussen blijven, omdat ik me daar fijn, veilig en thuis voel. Dit had ik tegen mijn vader gezegd en een hulpgroep genaamd M..., maar zij nemen mij niet serieus, omdat ze denken dat ik dit doe voor mijn (stief)moeder, maar dat is niet zo. Wat moet ik nu doen?
OF

Reacties (2)

Kirsten

24 jaar

meer dan 3 jaar geleden

Lieve Tommy,

Oei wat een lastige situatie. Ik kan mij heel goed voorstellen dat je een betere band hebt met je stieffamilie. Tenslotte is familie niet alleen via bloed, maar ook tijd en liefde. Zo heb ik een hele goede band met de ouders van mijn beste vriendin en ben daar zelf ook vaak. Zij zijn mijn gekozen ouders.

Ik weet alleen niet of je wel bij hun zou mogen wonen. Misschien kan je met je (stief)moeder het er eens over hebben en samen een manier vinden om elkaar toch nog veel te blijven zien. Misschien mag je daar om het weekend logeren of een dag in de week mee eten. Want zij missen jou misschien ook wel net zo erg!

Heb je het al met hun besproken en samen gekeken wat de opties zijn?

Houd vooral hoop! Ookal mag je er misschien niet wonen, er zijn genoeg andere momenten dat je elkaar kan zien. En jullie zullen altijd familie blijven, je hebt veel in de jaren samen opgebouwd dat is niet zomaar weg.

Succes, Kirsten

0

Noor

25 jaar

meer dan 3 jaar geleden

Hoi hoi Tommy, wat heb je duidelijk beschreven waar je mee zit! Dat vind ik heel knap van je.

Je schrijft dat je niet meer bij jou moeder kon wonen. Dat lijkt me best lastig zeg! Wel fijn dat je bij jouw vader een goede band kreeg met zijn nieuwe vriendin en haar dochters.

Ik heb niet precies hetzelfde als jij meegemaakt, maar ik herken mij wel in het gevoel om niet serieus genomen te worden. Toen mijn ouders gingen scheiden wilde ik liever vast bij mijn moeder wonen. Niet omdat ik helemaal niet meer naar mijn vader wilde, maar omdat ik het gewoon fijner vond om in 1 huis te zijn en niet te hoeven sjouwen met spullen. Mijn vader vond het ook lastig dat ik dit wilde en was het er aan het begin ook niet mee eens, maar doordat ik duidelijk uitlegde waarom ik dit wilde en het niet aan hem lag, vond hij het uiteindelijk goed. Hij begreep mijn keuze beter. Wat maakt eigenlijk dat je niet bij je vader wil wonen, maar wel bij zijn vriendin?

Ik weet niet precies hoe het zit en waar je recht op hebt als je bij een stiefouder zou willen wonen, maar je bent wel op een leeftijd dat jouw mening en wensen serieus genomen moet worden. Misschien vind je het fijn om meer te weten te komen over wat jouw rechten zijn? In de volgende blog op de website van Villa Pinedo kan je meer lezen over jouw rechten: https://www.villapinedo.nl/blog/welke-rechten-als-kind-deel-1-omgang/ of op de website van de kinder- en jongerenrechtswinkel: https://kjrw.eu/

Succes! Dikke knuffel, Noor

0

respond to letter