Logo Villa pinedo small
Logo Villa pinedo small

Kwaad over elkaar spreken

Ellen, 15 jaar

Familie
Hey! Mijn ouders zijn gescheiden en mijn mama spreekt altijd kwaad over papa en papa ook altijd over mama. Ik voel me daar altijd heel slecht bij. Zelf ben ik ook enig kind thuis... Weet iemand wat ik moet doen?
OF

Reacties (4)

Maartje

23 jaar

meer dan 3 jaar geleden

Hee Ellen! Wat goed dat je hulp zoekt via VillaPinedo. Ik herken me zo zo zo goed in jouw verhaal! Mijn ouders kunnen dat ook doen. Ik vind het zo vervelend, dus ik begrijp je heel goed! Wat ik dan altijd zeg tegen mijn moeder of vader, is dat ze het hebben over mijn vader/moeder. Dat ik begrijp dat ze boos zijn ope elkaar (wat de reden ook mag zijn), maar dat ik als kind daar niets mee te maken heb en het dus ook niet hoef te horen. Ik vertelde ze hoe het mij liet voelen. Ik legde uit dat ik het echt niet fijn vond als ze vervelend praten over elkaar en vroeg ze om het er met iemand anders over te hebben. Zou jij dat kunnen doen?

Wat ook hielp is om het met een familielid erover te hebben. Zo heb ik wel eens mijn tante (mijn moeders zus) benaderd en de situatie uitgelegd. Zij heeft vervolgens mijn moeder erop aangesproken en dat hielp ook. Zonder dat het de band tussen mij en mijn moeder verslechterde. Mama had het gewoon niet zo goed door omdat ze ook vanuit emoties sprak.

Ik hoop dat deze tips je helpen! Veel succes!

Liefs, Maartje

Ellen

15 jaar

meer dan 3 jaar geleden

Hey Maartje! Bedankt voor je reactie! Dit heeft me zeker geholpen! Liefs Ellen

1

Sangita

22 jaar

meer dan 3 jaar geleden

Lieve Ellen,

Wat vervelend om te lezen dat je ouders vervelende dingen zeggen over elkaar en dat jij je daar zo slecht door voelt. Ik kan mij heel goed voorstellen dat dit geen fijne situatie is.

Toen mijn ouders gingen scheiden hadden ze ook geen goed woord meer over elkaar te zeggen. Nu, jaren later, spreken ze elkaar niet meer. Tijdens de scheiding van mijn ouders waren er vooral veel ruzies en werden daarin vervelende uitspraken gedaan naar elkaar toe. Als ik bij mijn moeder was sprak ik niet over mijn vader en bij mijn vader ging ik er ook liever niet te lang over door. Herken jij dit ook?

Op Villa Pinedo zijn een aantal blogs geschreven over dit onderwerp. Misschien dat je daar iets aan hebt? Dit is de blog post van Esmée: https://www.villapinedo.nl/blog/blogs-door-jongeren/vertel-geen-negatieve-verhalen-over-mijn-andere-ouder/. Ze verwijst in haar blog ook door naar andere blogs.

Wat Maartje ook al aangeeft is het handig om het gesprek aan te gaan met je ouders. Vertel ze hoe jij je voelt in deze situatie en geef je grenzen aan wat betreft uitspraken van je ouders. De kans is heel groot dat je ouders niet beseffen wat de uitspraken kunnen doen met jou. Ik vond het soms best wel spannend om zo'n gesprek te voeren. Ik schreef op die momenten een brief waarin ik schreef hoe ik mij voelde en wat de situatie verder met mij deed. Dit kan een mooie ingang zijn voor een goed gesprek. Denk je dat dit ook iets voor jou kan zijn?

Ik hoop dat je hier iets aan hebt. Stel gerust nog vragen als je daar behoefte aan hebt. We helpen jou graag verder :)

Veel succes Ellen!

Veel liefs,

Sangita

0

Robbert

24 jaar

meer dan 3 jaar geleden

Dag Ellen,

Fijn dat jij je vraag stelt op het Forum en hopelijk kunnen wij je tips geven over jouw situatie. Ik snap heel goed hoe jij je voelt, want mijn moeder sprak ook altijd negatief over mijn vader en vergeleek mij ook vaak met hem. In het begin durfde ik er niks over te zeggen, want tja het is toch jouw moeder en toch jouw vader. Op een gegeven moment vond ik het te ver gaan en heb ik tegen haar gezegd dat ik het niet fijn vind als zij gemene dingen zij over mijn vader. Het vergt flink wat moed, maar het beste is toch een gesprek met jouw moeder en jouw vader te hebben en vertellen hoe jij je voelt als zij gemene dingen zeggen over elkaar. Jij vindt waarschijnlijk beide ouders nog hele lieve mensen. Dat zij elkaar niet meer mogen, betekent niet dat ze in jouw buurt gemeen mogen zijn over de ander.

Maartje gaf ook al een goede tip om een familielid op te zoeken en erover te praten. Je kan ook nog misschien praten met een docent die jij vertrouwt.

Naast dit Forum heeft Villapinedo ook nog twee andere handige functies, namelijk 'Blogs en vlogs' en 'Open brieven'. Misschien kan je daar ook nog wat vinden wat misschien jouw situatie kan verbeteren.

Mocht je nog meer vragen hebben, stel ze dan gerust.

Hopelijk heb je iets aan mijn tips gehad.

Groetjes,

Robbert

0

Elien

22 jaar

meer dan 3 jaar geleden

Lieve Ellen, Wat goed dat je ons forum hebt gevonden. Welkom. Ik herken wel een beetje wat jij beschrijft en voelt. Net na de scheiding praatte mijn ouders ook slecht over elkaar. Ik voelde mij daar ook heel slecht bij. Ik zie mijn ouders allebei heel graag en wou geen kant kiezen. Omdat ik niet goed over mijn gevoelens kan praatte maar het wel aan mijn ouders wou laten weten hoe ik me voelde schreef ik het op. Ik schreef een brief voor mijn ouders. Alles wat in mijn hoofd zat, hoe ik me voelde, wat ik nodig had. Ik schreef het allemaal op en gaf het af. Mijn ouders zijn toen allebei naar mij gekomen om met mij te praten en te luisteren. Dit deed heel veel deugd. Sinds dien gaat het beter. Mijn ouders proberen niet meer slecht over elkaar te praten tegen mij en luisteren naar mijn verhalen die ik meemaak bij de andere ouder. Ik heb ook een goeie vriendin waar ik alles kan aan vertellen. Heb jij dat ook? Bij Villa pinedo kan je ook altijd een buddy aanvragen. Wat is er zo leuk aan een buddy? Een buddy heeft ook gescheiden ouders dus weet heel goed wat het is om een kind van gescheide ouders te zijn. Jee buddy luistert naar je, kan je tips geven of je kan er ook even gewoon leuk mee kletsen. Lieve Ellen ik hoop dat je iets hebt gehad aan mijn berichtje/

Groetjes Elien

0

respond to letter