Logo Villa pinedo small
Logo Villa pinedo small

Is ruzie normaal?

Aurélie, 17 jaar

StiefoudersGedachten en gevoelens(Geen) contact
Hallo, Mijn ouders zijn al ruim acht jaar gescheiden, en ik ken mijn huidige stiefvader al net zo lang. Mijn stiefvader en mijn moeder maken veel ruzie, en hebben dat ook altijd wel gedaan, maar het lijkt elke keer weer goed te komen. Ik maakte mij daarom nooit al te veel zorgen als ze weer eens ruzie hadden, of misschien was dat meer om mezelf gerust te stellen en niet teveel te voelen. Hoe dan ook begin ik mij de laatste tijd af te vragen of het wel normaal is wat er gebeurt. Ruzies worden nooit fysiek, althans niet van wat ik ooit heb meegemaakt, maar schreeuwen komt veel voor, slaan met deuren, en ook schelden, van mijn stiefvader tegenover mijn moeder. Woorden als ‘zeikwijf’, ‘kutwijf’, ‘leech’, etc… Het doet pijn om mijn moeder zachtjes te horen huilen in haar kamer, maar tegelijkertijd is mijn moeder ook niet de makkelijkste persoon. Ze is erg controlerend, snel overbezorgd, en in het geheel een nogal pessimistisch persoon, dus ik kan soms begrijpen waar de frustratie van mijn stiefvader vandaan komt. Ik denk wat mijn vraag is, is of zo’n gang van zaken normaal is bij ruzies? Ik ben het inmiddels gewend, maar ik heb een jonger broertje van 14 die nog een aantal jaar thuis moet wonen en ik maak me soms zorgen om hem. Alvast bedankt, Aurélie
OF

Reacties (3)

Lotte

18 jaar

meer dan 2 jaar geleden

Hi lieve Aurélie, wat goed dat je een berichtje hebt achter gelaten hier op het forum! Je situatie klinkt best wel bekend voor mij, het is daarom ook helemaal niet raar dat je je afvraagt of die ruzies normaal zijn. Je bent absoluut niet de enige met deze gedachten en vragen.

Je vertelt dat je moeder en stiefvader al best wel lang samen zijn en altijd al veel ruzie maken. Ik kan me voorstellen dat je je dan op een gegeven moment af gaat vragen of dat wel normaal is. Wat betreft de vraag of zo'n gang van zaken normaal is bij ruzies, voel ik me niet de juiste persoon om daarover te oordelen. Wat is immers normaal? Maar als ik vanuit mijn eigen mening spreek denk ik dat ruzie maken doormiddel van schreeuwen, schelden en deuren slaan natuurlijk nooit de oplossing is.

Jij vertelt dat je je er nooit heel erg druk om heb gemaakt en altijd wel dacht dat het goed zou komen. Dat vind ik echt knap! Ik vind het sowieso knap hoe je de situatie hier beschrijft en het ook van meerdere kanten bekijkt. Zelf hadden mijn moeder en (inmiddels) ex-stiefvader ook altijd veel ruzie. Ik moet zeggen dat ik me daar wel altijd erg druk om kon maken. Ook bij ons werd er veel geschreeuwd en was mijn ex-stiefvader vaak dominanter tegenover mijn moeder. Toen ik wat ouder werd en hier zelf mijn menig over ging vormen, hielp het mij heel erg om het er met anderen over te hebben en af en toe ook met mijn moeder. Ik vertelde dan dat ik een soort van in paniek raakte door de ruzies en dat ik het lastig vond om te zien dat mijn moeder niet voor zichzelf op durfde te komen (dit laatste vertelde ik overigens alleen tegen anderen, niet tegen mijn moeder). Dit praten heeft mij toch wel heel erg geholpen om dingen te relativeren en om erachter te komen dat af en toe ruzie maken helemaal niet raar is, maar dat dingen als schelden of fysiek worden niet per se 'normaal' zijn. Je zou ook met je moeder kunnen praten over dat je het lastig vindt om haar te horen huilen. Al kan ik me voorstellen dat dat misschien erg spannend is.

Wat betreft de ruzies denk ik eerlijk gezegd dat jij niet heel veel kan oplossen, dat is ook helemaal niet jouw verantwoordelijkheid. Aangezien je aangeeft je zorgen te maken om je broertje, kan het misschien helpen om het er eens met hem over te hebben. Misschien maakt hij zich er zelf wel helemaal geen zorgen om en zijn jouw zorgen voor niks. Of misschien vindt hij het heel fijn dat jij erover begint en dat hij iemand heeft om erover te praten.

Ik hoop heel erg dat je iets aan mijn verhaaltje hebt en dat ik je zorgen er misschien een klein beetje mee kan wegnemen. Ik wens je veel succes met deze situatie en weet dat je nooit alleen bent! Mocht je nog meer vragen hebben, dan kan je deze altijd stellen. Als je liever voor een langere tijd met dezelfde persoon praat, kun je ook een buddy aanvragen. Dat kan op deze pagina: https://www.villapinedo.nl/ik-wil-een-buddy/

Heel veel liefs, Lotte

0

Romy

19 jaar

meer dan 2 jaar geleden

Hoi Auréle,

Wat vervelend om te horen hoe jou stiefvader en moeder ruzie hebben met elkaar. Ondanks dat de ruzie’s van je stiefvader en moeder nooit fysiek word is het stukje schelden en hoe er gedaan naar elkaar word ook niet fijn voor jou en je broertje.

Heb je al een keer met jou moeder en stiefvader over gepraat? Over hoe jij je voelt en hoe jij je voelt tegenover je broertje en dat je je zorgen maakt?

Toen mijn stiefmoeder en vader veel ruzie hadden en mijn broertje en ik er last van hadden ik een code woord had. Als ik dan suikerspin zei stopte ze het gesprek en gingen ze even op rust komen en ging hun gesprek verder wanneer mijn broertje en ik boven waren of gingen slapen. Mij heeft dit hele lange tijd geholpen en misschien heb jij hier ook wat aan.

Ik hoop dat je hier iets aan hebt en er verder mee kunt. Als je nog vragen hebt kun je gerust nog iets sturen.

Veel liefs Romy

0

Sem

12 jaar

meer dan 2 jaar geleden

Hey Aurélie Ik denk niet dat we het als normaal moeten zien, hoewel het wel vaak voorkomt. Ik heb nu 4 verschillende stiefvaders gehad en ze hadden altijd minstens 1x per week ruzie. Het doet me ergens pijn om te zeggen dat ik wel denk dat het er bij hoort. Dat maakt het niet normaal vind ik. Ik zou je graag willen helpen maar ik weet niet goed hoe, een tip zou natuurlijk kunnen zijn om er met ze over te praten maar misschien is dat lastig en is het in jouw huishouden nooit zo open geweest. Dat weet k niet goed. Ik hoop voor jou en je broertje dat het goed gaat. Liefs, Sem

0

respond to letter