Logo Villa pinedo small
Logo Villa pinedo small

Inwonende nieuwe vriend moeder

Lotte, 19 jaar

Mijn ouders
Hi lieve mensen, ik heb een tijdje terug al een bericht geplaatst over de vriend van mijn moeder die bij ons is komen wonen. Ik ben zelf 19 en mijn ouders zijn al heel lang gescheiden. Mijn moeder heeft sinds vorig jaar een nieuwe vriend en die woont sinds twee maanden bij ons in huis. Dit is toen totaal niet met mij en mijn broers overlegd en zowel de manier waarop het gegaan is als überhaupt het feit dat deze man bij ons kwam wonen, vonden wij niet leuk. Ondanks mijn verdriet en hoe vervelend ik de situatie vond (wat ik ook aan mijn moeder heb laten weten), heb ik geprobeerd het te accepteren en gewoon door te gaan. Maar we zijn nu twee maanden verder en het lukt gewoon niet. Ik vind het raar om te zeggen maar ik ben echt ongelukkig door deze situatie en vind het niet meer leuk thuis. Ik vind die man niet leuk, hij doet totaal geen moeite om ons te leren kennen of om een beetje mee te draaien in ons gezinsleven. Ik weet dat mijn broer hier ook zo over denkt. We zijn van plan om toch nog een keer met onze moeder te gaan praten, maar is er iemand die tips heeft om deze situatie op korte termijn iets 'dragelijker' te maken? Liefs en alvast bedankt
OF

Reacties (3)

Sara

14 jaar

meer dan 2 jaar geleden

Hoii Lotte, Ik zou als ik jou was er een goed en eerlijk gesprek over hebben met je moeder en hopen dat er veranderingen komen. Ik hoop dat het snel beter gaat met je. Groetjes!

0

Nina

24 jaar

meer dan 2 jaar geleden

Hi Lotte,

Wat fijn dat je nog een vraag op dit forum hebt geplaatst. En wat een vervelende situatie voor jou en je broer.  Zelf heb ik nooit met de partners van mijn ouders gewoond dus ik heb niet precies dezelfde ervaring. Daarentegen ken ik wel heel goed het gevoel van niet naar geluisterd worden en dingen die gebeuren zonder dat er gecommuniceerd wordt.  Mijn moeder heeft laatst de achternaam van mijn stiefvader aangenomen zonder dat te vertellen. Dit is natuurlijk een hele andere situatie maar ik vond het ook niet leuk dat er niets met m’n zusje en mij werd gecommuniceerd. Dus ik kan me al helemaal in jouw situatie voorstellen dat dit echt vervelend is voor jullie, ook omdat jullie er dagelijks mee te maken hebben. 

Ik denk dat het inderdaad een goed idee is om samen met je broer er met je moeder over te praten. Probeer vooral bij jullie gevoel te blijven en wat het met jullie doet. Zo kan je moeder ook begrijpen waarom haar acties voor jullie vervelend zijn. Ik kan me inbeelden dat zij namelijk op een roze wolk zit en dan is het extra moeilijk om met iemand te praten.  Je broer en jij zouden ook een brief kunnen schrijven en die aan haar kunnen geven. Dan kan het even inzinken bij je moeder en heeft ze ook de mogelijkheid om het later terug te lezen. Is er ook toevallig een volwassene die dicht bij haar staat en die jullie ook vertrouwen? Misschien kunnen jullie naar die persoon toegaan en dat diegene of bij het gesprek is of apart met jullie moeder gaat praten?

In de tussentijd is er denk ik niet heel veel wat je kan doen. Ik zou vooral veel met je broer erover praten of met je vriendinnen. Zodat je even je irritaties kan uitspreken, dat kan al heel erg opluchten. Ook zou ik adviseren om lekker buiten huis even je hoofd leeg te maken door leuke dingen te doen. Heb je iets wat een echte uitlaatklep is voor jou?

Heel veel succes! Als je nog vragen hebt, kan je altijd reageren :).

Liefs, Nina

0

Pleun

21 jaar

meer dan 2 jaar geleden

Hoi Lotte, Wat goed dat je deze vraag stelt! Ik kan me voorstellen dat het onwijs wennen is. Zelf heb ik het namelijk ook echt lastig gevonden toen wij bij de nieuwe vriend van mijn moeder ging wonen. Want alles is opeens anders! Er zijn twee dingen die mij hebben geholpen in de beginperiode. Als eerst was het fijn om er voor te zorgen dat mijn kamer een hele fijne plek was waar ik mij vaak genoeg kon terug trekken om mijn eigen ruimte te hebben. Maar ook om juist dingen te 'organiseren' die we allemaal leuk vinden. Zoals bijvoorbeeld een film of spelletjes avond. Op die manier kon ik toch een klik maken met mijn stiefvader en deden we ook iets leuks. Zijn er dingen die jij leuk vind om te doen met het gezin?

Wat knap dat je met je moeder in gesprek gaat. Dit heb ik ook gedaan! Het is heel fijn om met elkaar in gesprek te blijven ove de nieuwe situatie en je gevoelens te delen. Misschien dat deze brief jou hierbij nog kan helpen: https://www.villapinedo.nl/open-brief-aan-alle-nieuwe-partners-van-gescheiden-ouders/

Ik hoop dat de situatie snel weer een stukje fijner wordt! Mocht je er mee blijven zitten, weet dan dat je ook altijd voor een langere periode met een Buddy kan praten. Je kan hier meer informatie vinden over het chatten met een Buddy: https://www.villapinedo.nl/informatie-over-buddy/

Lieve groetjes, Pleun

0

respond to letter