Logo Villa pinedo small
Logo Villa pinedo small

Ik zou de omgangsregeling willen veranderen met het wisselen

Ryan, 14 jaar

Rechten
Ik zou de omgangsregeling willen veranderen met het wisselen, ik zou om het weekend willen omdat mijn vader rond 18:00 thuis is en dan moet nog het eten klaar gemaakt worden dit heb ik al heel vaak aangegeven. Eigenlijk het enige wat ik daar doe is eten en slapen. Maar mijn vader wil om de week en die wil die omgangsregeling vast leggen. Dit is voor mij heel onrustig. Wat kan ik doen om de regeling van mijn ouders te veranderen omdat 1 van de ouders moeilijk doet er over en je hebt het ook al vaker aan gegeven?
OF

Reacties (2)

Meike

21 jaar

4 maanden geleden

Hi Ryan, Wat goed dat jij ons forum gevonden hebt en hier jouw vraag durft te stellen!Ik herken deze situatie heel goed. Ik ging tot mijn 13eom de week naar mijn vader, maar hij was vaak pas tegen etenstijd thuis, dan moest er net als jij verteld nog eten gemaakt worden en daarna kon ik zo’n beetje meteen door naar bed. Toen ik nog naar de basisschool ging vond ik het allemaal wel prima. Maar zodra ik naar de middelbare school ging kreeg ik meer verplichtingen, zoals mijn huiswerk en mijn krantenwijk. Ik vond dit heen en weer gevlieg en laat eten erg veel onrust geven. Ik durfde di niet zo goed bij mijn vader aan te geven, ik heb toen met mijn moeder besproken dat ik liever alleen nog om het weekend naar mijn vader wilde. Zij heeft dit toen met haar advocaat doorgespeeld naar de kinderrechter, hier heb ik toen mee gepraat en zijn we tot het besluit gekomen dat ik om het weekend naar mijn vader mocht en ik moest om de week 1 avond doordeweeks bij hem eten.

Ik hoop dat je dit ook kunt oppakken met jouw moeder net zoals ik het toen heb gedaan. Dan heb je er zelf niet zoveel gedoe van. Als dit niet gaat, dan weet ik niet precies hoe het werkt. Kinderen van 12 jaar en ouder mogen een brief schrijven naar de kinderrechter met daar hun verzoek en mening in. Hoe dit precies werkt weet ik helaas niet. Ik heb het volgende gevonden op onze site. Als je zoekt op kinderrechter vindt je deze blog: https://www.villapinedo.nl/blog/levana-maar-wat-als-ik-nou-naar-de-kinderrechter-wil/ In deze blog staan twee linkjes waar tips en hulp-tools op staan: www.gratisrechtshulp.nl en https://kjrw.eu/voor-wie/kinderen/

Ik hoop dat je hier iets mee kunt, als je er niet uit komt kun je weer een reactie geven op mijn antwoord, ik krijg dan een melding ;)Weet dat je er niet alleen voor staat!Liefs, Meike

0

Lisa

28 jaar

4 maanden geleden

Hoi Ryan,

Dankjewel voor je openheid en je bericht. Wat vervelend dat je je hiermee zit. Ik kan het mij voorstellen dat dit heel lastig is.

Weet je waarom je ouders de omgangsregeling op deze manier willen vaststellen? Zou je wellicht nogmaals met je ouders in gesprek kunnen gaan over waarom je deze omgangsregeling niet fijn vindt? Wellicht dat je erover kan praten en na kan denken over waarom deze omgangsregeling voor jou zo vervelend voelt. Je mag daarbij alles voelen, dat is heel normaal! Je zegt dat het voor jou heel onrustig voelt, kan je misschien nog meer dingen bedenken of opschrijven waarom dit voor jou zo vervelend is? Ik heb vaak gemerkt bij mij eigen ouders dat als ik ze wat meer uitleg vanuit mijn eigen gevoel (zonder beschuldigend richting hun te zijn) dat ze dan meer begrip hebben over hoe ik tegen dingen aan kijk en dat ze dan meer mijn wensen kunnen respecteren.

Zou je misschien met een opa, tante, buurvrouw of een andere volwassene die je vertrouwd kunnen praten over jouw wensen en wellicht dat zij jou kunnen helpen met het verwoorden van jouw gevoelens of erbij kunnen zijn als je dit tegen je ouders vertelt.

Misschien kunnen jij en je ouders een tussenweg vinden en de omgangsregeling veranderen op een manier waar jij en jouw beide ouders tevreden mee zijn?

Als dit voor jou nog niets oplevert heb je nog de mogelijkheid om een brief te schrijven naar de kinderrechter en te vragen om een andere omgangsregeling (dit heet de informele rechtsingang). Je krijgt dan een uitnodiging van de rechtbank om te komen praten met de kinderrechter. In dit filmpje vindt je een filmpje over hoe zo'n gesprek met de kinderrechter gaat: https://rechtvoorjou.nl/home/recht-uitgelegd/gesprek-met-de-rechter. Je mag iemand meenemen naar de rechtbank, maar hij of zij mag niet bij het gesprek aanwezig zijn. Misschien heb je behoefte om hierover te praten met een buddy? Via onze Villa Pinedo App kun je kletsen met een Online Buddy die zelf ook gescheiden ouders heeft. De rechter zal kijken of hij of zij het nodig vindt om jouw wensen te bespreken met je ouders.Dit betekent niet automatisch dat de kinderrechter de omgangsregeling zal veranderen op een manier zoals jij dat wil, maar de kinderrechter gaat wel kijken naar jouw wensen en die van jouw ouders. De Kinderen- Jongerenrechtswinkel kan jou helpen met het schrijven van een brief naar de kinderrechter: https://utrecht.kjrw.eu/. Wellicht dat je ook je ouders eerst kan vertellen dat je van plan bent om zo'n brief te schrijven en of ze met jou willen kijken naar de mogelijkheden, zodat jij niet naar de rechtbank een brief hoeft te schrijven.

Mocht je nog vragen hebben, stel dan vooral je vragen!

Liefs Lisa

0

respond to letter