Logo Villa pinedo small
Logo Villa pinedo small

Brief aan papa

, 14 jaar

Familie
Hallo, mijn ouders zijn nu ongeveer een maand geleden gescheiden en ik woon nu bij mijn moeder en mijn vader woont een paar kilometer van ons vandaan. Ik zie hem ongeveer een keer in de week. Hij is heel lief voor mij en ik ook voor hem, maar eigenlijk ben ik bijna altijd boos over wat hij mij en mijn zusje heeft aangedaan, ik heb namelijk het gevoel dat hij ons in de steek heeft gelaten en dat hij tegen ons heeft gelogen om zijn nieuwe vriendin te zien. Ik heb dit ook verteld aan mijn moeder en die heeft mij verteld dat ik het beste een briefje of een appje aan hem kan schrijven, ik vond dat een goed idee, maar ik weet niet zo goed hoe ik dan zo'n brief moet schrijven, want ik denk dan dat ik een te harde brief ga schrijven en dat hij het niet leuk vindt om het dan te lezen. Heeft iemand misschien tips voor mij hoe ik het beste die brief kan schrijven?
OF

Reacties (2)

Amélie

meer dan 7 jaar geleden

Hallo! Wat goed dat je hierheen komt met je vraag.

Ik heb zelf ook een tijd gehad waarin ik heel graag iets aan mijn vader kwijt wilde. Ik heb dat gedaan door er met hem over te praten. Als je namelijk met hem erover praat, dan weet je zeker dat iets niet te hard aankomt en kan echt goed uitleggen wat je bedoelt. Maar ik snap ook heel goed dat het heel spannend is om zo'n gesprek aan te gaan. Als je dat dan niet wilt dan is het inderdaad een heel goed idee om een brief te schrijven. Ik denk dat een brief schrijven beter is dan een aapje sturen, een brief is namelijk persoonlijker. Als je je brief gaat schrijven moet je eerst goed nadenken over wat je precies wilt zeggen. Je kunt misschien eerst een lijstje maken met wat je precies kwijt wilt. Zo kun je daarna alles duidelijk opschrijven en vergeet je niets. Als je bijvoorbeeld in jouw geval zegt dat je teleurgesteld bent, is het ook belangrijk dat je uitlegt WAAROM. Als je dat namelijk goed uitlegt, dan snapt hij het beter en kan hij er misschien wat aan doen. Verder is het misschien ook goed om niet alleen op te schrijven wat je allemaal dwars zit, maar ook om te vermelden wat wel goed gaat. Zo is het niet alleen maar negativiteit en komt het wat minder hard over. En tot slot kun je misschien ook wat voorbeelden geven wat er dan beter kan: als je zegt dat je het gevoel hebt dat hij jou in de steek heeft gelaten, kun je dan erbij zetten wat je dan graag anders wilt zien: dat hij bijvoorbeeld vaker iets met jullie gaat doen of dat jij vaker naar hem toe gaat. Op die manier heb je een brief met niet alleen negatieve punten, maar ook positive punten en verbeter punten. Zo kunnen jullie er samen iets aan veranderen en dat is mooi! Ik vind het heel erg goed dat je je gevoelens en problemen aan je vader gaat vertellen, dat is namelijk de enige manier om iets aan je situatie te veranderen!

Succes, Amélie

0

Milou

meer dan 7 jaar geleden

Hallo! Wat goed van je dat je je vraag stelt op dit forum! Ook vind ik het erg knap van je dat je zo goed over je gevoel kan praten. Het lijkt mij ook een goed idee om een brief naar je vader te schrijven. Ik vond het praten over lastige dingen ook altijd moeilijk, omdat ik niemand wilde kwetsen. Als tip wil ik je meegeven om niet te veel negatieve dingen op te schrijven die hij fout heeft gedaan, maar te beginnen met 'ik vind het lastig/moeilijk...'en schrijf daar dan bij wat je graag zou willen. Wil je dat je vader je wat meer uitleg geeft? Probeer de brief vooral bij jouzelf te houden en vanuit je zelf te praten. Benoem je gevoelens en wat je wil. Zo wordt het een persoonlijke brief en dat zal natuurlijk wel even lastig zijn voor je vader, maar uiteindelijk goed voor jullie allebei. Door je gevoels naar elkaar uit te spreken zal jullie band weer wat verbeterd worden. Misschien kan of wil je jou brief ook nog aan iemand laten lezen voordat je hem naar je vader stuurt. Diegene kan dan zeggen of het helemaal duidelijk is of dat je sommige dingen misschien nog wat meer uit kan leggen aan je vader. Ik wens je heel veel succes!

0

respond to letter