Warme douche: beste vriendin

Hannah
07 jan 2016

Lieve Marith,

Jij was die ene vriendin met gescheiden ouders. In een tijd dat iedereen hier nog geschokt op reageerden en het nog niet ‘normaal’ was, zoals nu. Ik kan me niet herinneren dat we het er echt over hadden die eerste jaren dat ik bij jou thuis kwam. Het was gewoon zo.. Er vielen mij wel dingen op; hoe je ouders met elkaar omgingen, hoe het was met de nieuwe vriend van je moeder. Later hebben we daar wel veel over gepraat. Ook omdat ik opeens wist wat het betekende voor jou. Hoe het was om het weekend naar je vader te gaan. Of om een relatie te krijgen, terwijl het voorbeeld er niet echt was. Hoe je hebt geleerd om afstand te nemen en van een andere kant naar dingen te kijken. Je legde dingen uit, over hoe het bij jouw thuis ging. We praatten veel over de relatie met onze ouders en die met de nieuwe vriend of vriendin daarvan. Over trouwen en onze ups en downs. Jij had al zoveel meegemaakt.

Tegenwoordig hebben we diepe gesprekken over wat het met ons doet nu we zelf volwassen worden en plannen maken voor de toekomst. En het is fijn te weten dat iemand snapt wat je doormaakt en je verder kan helpen als je het even niet meer weet. Je hebt me geholpen van alles te begrijpen. Misschien bewust soms, maar ik denk vaak ook onbewust. Vandaar dat je nu van mij een warme douche krijgt. Je verdient het.

Bedankt lieve vriendin. Voor het leren accepteren. Accepteren dat ik er niks aan kan doen of veranderen, accepteren dat het leven echt verder gaat en dat het geen nut heeft om te gaan zitten huilen in een hoekje. Je hebt me geholpen te blijven vechten, te blijven lachen, op te komen voor mijn eigen recht. Te blijven zoeken naar lichtpuntjes, ook al waren die soms nauwelijks te vinden. Je hebt me geleerd om door te zetten en te blijven liefhebben ondanks alles. Want juist in alles wat er om ons heen gebeurt, is liefde zo belangrijk. Boven alles heb je me geholpen sterk te zijn en me geleerd dat ik de ruimte moet nemen die ik nodig hebt.

Je hebt mij laten zien dat het belangrijk is jezelf te blijven zoeken. Lieve vriendin, ik ben trots op je en ik ben je heel erg dankbaar. Bedankt voor wie je bent. En bedankt voor alles wat je voor me heb gedaan en nog steeds doet.

Ik hou van je.

Liefs,

Hannah (22)