De therapeut

Iris van Spierenburg
18 mei 2013

Een tijdje geleden kwam ik mijn oude therapeut tegen. Toevallig was zij net van plan om contact met mij te zoeken. Ze geeft les aan een groepje mensen en dit keer was het onderwerp: Kinderen van gescheiden ouders. Via mijn moeder wist zij dat ik wel eens workshops geef voor Villa Pinedo, dus vroeg zij of ik ook een keer zoiets voor haar wilde doen. Dus dat deed ik.

Die donderdagavond ging ik naar Amsterdam. Ik was goed voorbereid maar wist nog steeds niet precies wat mij te wachten stond. Om zeven uur begon de les. Het was een groepje van ongeveer elf vrouwen, sommigen gescheiden, sommigen niet. Het begon voor mijn gevoel een beetje ongemakkelijk omdat ik geen van hen kende, maar al snel liep het uit op een zeer interessant gesprek. De afspraak was dat ze mij alles mochten vragen, maar dat ik niet overal op hoefde te antwoorden. Er was maar een vraag die ik niet heb beantwoord: Nu jouw ouders zijn gescheiden, kun je nog wel kind zijn?. Ik heb die vraag niet open gelaten omdat het mij te ver ging, maar omdat het een vraag was waar wat langer over moest worden nagedacht. Nu een paar weken later heb ik voor degene die de vraag stelde een antwoord: Ja, natuurlijk kan ik nog een kind zijn. Maar wel een kind met veel meer verantwoordelijkheden dan bijvoorbeeld mijn vrienden zonder gescheiden ouders.

Uiteindelijk denk ik dat ik in twee uur tijd zo’n 80 vragen heb beantwoord. Het was niet alleen voor de groep maar ook vooral voor mij een zeer leerzame avond omdat ik weer wat beter weet hoe therapie werkt. Na afloop van de les heb ik Villa Pinedo folders uitgedeeld en ook de open brief(link) meegegeven die gelukkig sommigen al hadden.

Robin (15)