‘Een nieuwe start: uit huis gaan! Hoe pak je dat aan?’

Amber
20 jun 2024

Uit huis gaan, op kamers of je eerste eigen plekje… Iedereen ervaart deze spannende periode op hun eigen manier. Misschien verloopt alles vlekkeloos, heb je snel weer je draai gevonden en voel je je helemaal klaar voor een nieuwe start! Maar misschien vind je de dagelijkse dingen nu juist wel extra lastig, of voel je je soms alleen.

Door: Ghi

Als kind van gescheiden ouders was ik heel blij toen ik deze stap kon maken. Ik ging studeren in een nieuwe stad, een nieuwe omgeving en ik had iets gevonden wat ik in mijn jeugd had moeten missen: één vaste woonplek. Niet meer op en neer pendelen tussen papa en mama, niet meer telkens moeten ‘verhuizen’ en me nergens écht thuis voelen. Deze nieuwe, eigen plek was er alleen maar voor mij. 

Maar natuurlijk komen er ook juist uitdagingen bij, als kind van gescheiden ouders dat het nest uit vliegt. Herken je onderstaande situaties? Misschien kunnen de volgende tips jou daar dan doorheen helpen! 

Je voelt je verplicht om in de weekenden naar ‘huis’ te gaan. En naar welk huis dan? Naar welke ouder ga je wanneer, hoe vaak, en wat als je eigenlijk liever op je nieuwe eigen plekje blijft? 

  • Mijn eerste tip is: neem je tijd. Als jij eerst een tijdje wil wennen aan je nieuwe leefomgeving, met misschien wel nieuwe vrienden en nieuwe routines of gewoonten, probeer jezelf die tijd dan te gunnen. Voel je niet verplicht om je ouders blij te maken door elk weekend naar ‘huis’ te komen als je daar eigenlijk veel onrust van krijgt. Uiteindelijk zullen je ouders het liefst willen dat jij gelukkig bent, en daarvoor is het belangrijk dat jij goed voor jezelf zorgt. 💙
  • Probeer aan je ouders te communiceren waar jij behoefte aan hebt. En laat ze weten dat je over een tijdje vast wel weer de ruimte voelt om gezellig bij hen langs te komen. 
  • Misschien werkt het voor jou heel goed om om-en-om naar je ouders te gaan. Misschien wil je juist graag allebei je ouders zien in één weekend, door je bezoekjes te combineren. Of misschien onderhoud je het contact met (één van) je ouders liever door gezellig te (beeld)bellen. Er zijn zoveel mogelijkheden! Het belangrijkste blijft: luister goed naar wat jij nodig hebt. Dan vinden jullie er samen vast een fijne manier in die voor jullie allemaal past. 

Je voelt je alleen of afgezonderd van je ouders. Je ziet hoe je leeftijdsgenoten misschien wel worden geholpen door hun ouders, bij het verhuizen of klussen aan hun nieuwe woonplek. Hoe pak jij dit aan? 

  • Misschien had je toen je nog ‘thuis’ woonde al last van gevoelens van eenzaamheid, of voelde je je al regelmatig alleen. Dit is een gevoel dat veel van ons (kinderen van gescheiden ouders) helaas ervaren. En dit kan versterkt worden doordat er nu bijvoorbeeld een grotere fysieke afstand tussen jou en je ouder(s) zit of doordat je elkaar simpelweg minder ziet. Onthoud dan dat het nooit te laat is om nieuwe gewoonten te creëren, zoals eens wat vaker een appje naar of belletje met je ouder(s) om even bij te kletsen. Of misschien maken jullie er wel een nieuwe traditie van om elkaar regelmatig bij een vast koffietentje te ontmoeten, ergens halverwege de afstand tussen jullie in. 
  • Mis je ouderlijke hulp bij het verhuizen of klussen aan je nieuwe stekje? En vind je het confronterend om te zien hoe leeftijdsgenoten (misschien wel huisgenoten) deze ouderlijke steun en hulp wel krijgen? Ik begrijp je, en ik denk dat velen van ons dit herkennen. Maar hoe mooi zou het zijn als je van deze ouderlijke steun van anderen juist een beetje mag genieten? Maak er gezellig een gezamenlijke klusdag van, waarbij ook jij geholpen kan worden! #klusfeestje! 
  • Onthoud daarnaast dat steun en hulp (en liefde!) ook vanuit andere hoeken kan komen. Misschien vinden je vrienden het wel heel leuk om je te komen helpen, of heb je een fijne band met een ander familielid. Dat leeftijdsgenoten dit misschien bij hun ouders vinden, betekent niet dat het voor jou niet in andere kringen bestaat.

Nu moeten mijn ouders maar eens bij míj langskomen, in plaats van ik bij hen! Maar… hoe pak ik dit aan? 

  • Is je kamer te klein om je familie te hosten? Misschien is het dan een idee om buitenshuis af te spreken. Wil je wel graag je nieuwe plekje laten zien? Combineer het dan! Laat ze even je gloednieuwe stekkie zien, om vervolgens gezellig naar jouw nieuwe favoriete plekje te gaan. 
  • Vind je het ongemakkelijk om je ouder(s) uit te nodigen? Misschien is het dan fijn om alvast een plan te maken voor wat jullie kunnen gaan doen. Heb je bijvoorbeeld al een leuk museum gevonden in deze nieuwe stad? Of ben je niet ver weg verhuist, en kennen jullie beiden al een plek waar jullie graag komen of een activiteit om te doen? (En ben je bang dat er stiltes vallen, en vind je dat vervelend? Dan is de bioscoop wat mij betreft een goede optie!)
  • Vind je het lastig om het van je ouder(s) te vragen om langs te komen? Misschien omdat het ver weg is, of omdat ze het vaak druk hebben? Dan ga ik graag met je terug naar de eerste tip die ik je in deze blog gaf: zorg goed voor jezelf. Jouw behoeften mogen nu even voorrang krijgen. Het is tijd voor een nieuw hoofdstuk in jouw leven: eentje waarvan jij de spelregels mag bepalen.