Logo Villa pinedo small
Logo Villa pinedo small
Mijn oudersGedachten en gevoelensSteun

Schrijf het op: maar hoe dan?

DOOR : RO | FOTO: PERSOONLIJK

0

Geplaatst op: 05-09-2024

Toen mijn ouders gingen scheiden, kreeg ik van mijn vrienden een notitieboekje met het advies om te schrijven over wat me bezighield. Eerst wist ik niet zo goed wat ik op moest schrijven. Hoe schrijf je over je gevoelens? Maar mijn hoofd was een wirwar, dus ik begon er toch in te schrijven. Toen ik mijn notitieboekje er vaker bij pakte, merkte ik dat dit opluchtte en heel fijn was. 

Begin met een vraag

Allereerst: je kunt niets fout doen, wat je ook opschrijft. Je kunt over de scheiding schrijven, het leven met gescheiden ouders, wat je boos en verdrietig maakt. Of over je vriendschappen, je andere familie, gedachtes over de toekomst of het verleden. Misschien schrijf je liever over iets anders. Als houvast kun je met een vraag beginnen. Wat is een vraag die je zelf gesteld wil worden?

Vijf vragen die je jezelf zou kunnen stellen om over te schrijven:

  • Hoe voel je je? Waarom voel je je zo?

  • Aan wie denk je veel? Wat zou je tegen diegene willen zeggen?

  • Hoe zou je je thuissituatie beschrijven? Welke gedachtes komen er bij je op?

  • Wat was de laatste keer dat je verdrietig was? Of dat je je boos, blij of gewaardeerd voelde?

  • Wat zou je tegen jezelf willen zeggen? En tegen je jongere of oudere zelf?

Kies een vraag en schrijf op wat er in je opkomt, zonder te veel na te denken over de woorden die je gebruikt. Het hoeft niet perfect gespeld te zijn, of zelfs leesbaar te zijn. 

Vind een veilige plek

Het maakt niet uit waar je het opschrijft. Vind een plek die veilig voelt, zodat je het vertrouwen hebt om al je woorden kwijt te kunnen. Je kunt een papieren notitieboekje gebruiken, of een app op je telefoon. Misschien heb je wel een privé-account waarop je gedachten kwijt kunt, of je kunt een brief schrijven (die je niet hoeft te versturen). Maak je je zorgen dat er iemand mee zou kunnen lezen? Gebruik dan een slot of een wachtwoord.

Oordeel niet

Er zijn geen foute gedachtes. Tijdens de scheiding had ik een moeilijke band met mijn ouders, waardoor er dus ook soms lelijke dingen in staan. Gedachtes die ik niet graag teruglees. Gevoelens die ik tijdelijk voelde, maar niet altijd meende. Of juist wel meende, maar die ik nooit aan iemand heb verteld. Veroordeel jezelf niet, want je bent meer dan je gedachten.

Je hoeft natuurlijk niet alleen over de negatieve dingen te schrijven. Je kunt ook positiviteit opwekken, bijvoorbeeld door een dankbaarheidsoefening te doen. Het schrijven over je gevoelens helpt je om goed voor jezelf te zorgen.

Voor mij was het heel fijn om gedachtes en gevoelens zo op papier kwijt te kunnen. Het luchtte echt op. Natuurlijk was mijn situatie niet veranderd, maar door het op te schrijven voelde het iets minder groot. Je hoeft de woorden nooit meer te lezen als je dat niet wilt. Wees dus niet bang als je handschrift onleesbaar wordt. Als je behoefte hebt om hierna met iemand te praten, doe dat. Bij Villa Pinedo kun je altijd terecht op het Forum of bij een Buddy.

Waar schrijf jij graag over?

Reacties (0)

📄 Laat een reactie achter!

Herken jij je in dit verhaal, heb je een goeie tip of wil je iets delen? We horen het graag!

Relevante blogs of vlogs

Speciaal voor jou
Mijn oudersGedachten en gevoelensniet jouw taak schuld alleen zijn alleen voelen schuldig wennen veranderingen wisselen verhuizen alleen enige afspraken

📖 Speciaal voor jou

Speciaal voor jou een brief van ons. Voor alle kinderen met gescheiden ouders hebben jongeren bij Villa Pinedo deze brief aan jou geschreven. Om je te laten weten dat scheiden niet jouw taak is.

Bekijk brief